Hälsa gärna på men förbered er på slagsmål!

Så här ett tag efter julhelgen, några födelsedagar och andra spontanbesök känner jag ett behov av att få prata om att hälsa på hemma hos oss. Det är inte alltid lätt att ha hälsa på hos oss. När vi får besök går det nästan alltid räkna med krig. Nu tänkte jag berätta varför!

När ett kontrollerat kaos blir okontrollerat

Det finns egentligen 3 oönskade resultat av besök hemma hos oss och när ni kommer på besök hos oss är det bra att ha detta i åtanke! I vårt hem arbetar vi hårt med att hålla balans bland känslor och intryck. Det betyder att vi hela tiden jobbar med att ha en konstant harmoni i hemmet. Genom självkontroll, bemötande och respekt för andras önskemål och utrymme kommer vi långt för att behålla den känslomässiga balans vi önskar. När ni kommer in genom vår dörr skapar ni känslomässig obalans. Det gör ni inte medvetet men det skapar stora förändringar på energin som finns innanför våra dörrar. Oftast är det ett konstant kontrollerat kaos hemma hos oss, men när det kommer någon utomstående blir det istället ett okontrollerat kaos. Ett okontrollerat kaos kan också vara trevligt men det kan lätt urarta och det är just de jag vill prata om!

1. Oplanerade aktiviteter

När det kommer någon till oss utan att det är en planerad aktivitet blir det lätt oplanerade aktiviteter. Det kan vara allt från att springa omkring helt okontrollerat eller hoppa i sängen. Även om det innan besöket kom var en kontrollerad aktivitet kommer den mest troligt att bli okontrollerad eftersom energier och intryck förändras. Det här kan enbart hjälpas med närvaro eller att besöket går, därför är det viktigt att involvera barn och vuxna i en aktivitet som kan bli kontrollerad igen.

2. The ultimate fighting

Om oplanerade aktiviteter uppstår är det en fin gräns till när ”the ultimate fighting” är igång! Den kan vara svår att upptäcka i tid eftersom det låter riktigt kul och helt plötsligt kommer en arm eller fot på fel ställe och sen är fighten igång. En fight som dessutom kan börja som en lek men sluta med att någon vuxen måste gå mellan. För att hjälpa barnen att slippa börja denna brottningsmatch gäller det att vara uppmärksam på de oplanerade aktiviteterna!

3. Känsla av exkludering

En trygg punkt att kunna luta sig mot är något som jag upptäkt på senare tid varit ett dolt problem hemma hos oss. Det handlar om att inte orka umgås ”där besöket är” men oviljan av att vara själv. Det blir ett sätt att inte känna sig ensam utan att behöva umgås med andra. Det är just detta som kan bli ett dilemma och det måste på nått sätt anpassas för att motverka exkludering. Det kan vara så att behovet av att vara ensam med någon inte är lika stort annars men när det är besök blir det mer påtagligt. Förstår ni? Vi har löst det så att någon av oss vuxna eller bara en vuxen av sällskapet umgås ensam med barnet i ett rum och får vara ifred. En enkel lösning om besökarna förstår konceptet och inte blir sura för att alla vuxna i hushållet inte sitter runt bordet och dricker kaffe.

Tips för att motverka okontrollerat kaos

Umgås med barnen! Hos oss fungerar det inte att bara hälsa på, för att behålla den harmoniska energin i hemmet måste vuxna finnas som stöd till barnen och speciellt när det blir förändrade energier och intryck i barnens hem eller närområde. Därför är det extra viktigt att inte lägga skuld på barnen för att de blir rörigt. Istället bör vi vuxna hjälpa dem att hitta harmonin igen genom att närvara kring dem och finnas aktivt i deras kontrollerade aktivitet. Att sitta vid köksbordet och fika i lugn och ro fungerar inte i vårt hem! Det går, men det kommer mest troligt resultera i något av ovanstående aktiviteter. Det finns självklart fler lösningar på situationen men det mest skonsamma är att inkludera barnen i besöket. Vi kan inte förvänta oss att de ska uppföra sig och inte bli oroliga i kroppen när energier och intryck förändras i deras hem.

 

3 kommentarer Lägg till din
  1. Vilka underbara bilder!! Jag ler väldigt igenkännande. Du har verkligen satt bra ord för hur dynamiken är hemma. Jag har ju bara 2 barn, så jag kan verkligen inte riktigt fatta hur ni fixar det. Förbereder gör vi. Är närvarande. Det är nog det enda vi gör. Vi har innan isolerat oss, för att förhindra det okontrollerade, men nu har vi växt oss starkare.

  2. Ibland, men inte alltid, har ett husdjur kunnat hjälpa till när något av barnen inte orkar leka mer men ändå inte vill vara själv. Typ stor, lugn hund, kramig katt eller leksugen kanin.

  3. Åh vad glad jag är att jag hittat din sida! Allt känns igen så otroligt mycket, alla känslor, kaos och lyckan när det flyter på måste vara starkare än någon annan lycka! Jag är själv slut, men vi kämpar! Livets bergochdalbana. Och det du skrivit här om besök det är som poesi i mina öron. Du sätter fingret på något som jag aldrig lyckats med. Väl skrivet. Ni är starka och kloka och jag tackar för att du delar med dig, jag lovar som en mamma till en son med grav språkstörning och trolig spf-diagnos så är det så skönt att känna att det finns fler som har det som en själv, och vågar stå upp för det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *